2015. november 24. 13:55 - Sparrow

Top20: Magyar rock/metal dalok

A Movie Tank olvasói már jól tudják, hogy szeretek a cyberbullying célkeresztjébe kerülni különböző toplistáim publikálásával. Nehogy már ez pont ezen a rangsorok felállítgatásához tökéletes táptalajt adó blogon maradjon el. Első körben a véleményem szerinti 20 legjobb magyar (és magyar nyelvű!! - elsősorban a szűkítés végett) nótát szedtem össze. Fontos tehát, hogy egy kizárólagosan szubjektív válogatásról és rangsorról van szó, az égvilágon semmi mást nem vettem számításba a poszt elkészítésekor a személyes véleményemen és ízlésemen kívül. Szerintem egy magánblogon csak így van értelme a toplistázásnak.

Íme:

 

20. Rómeó vérzik - Az ördög, az Isten, az élet és a halál

A szlovákiai magyar rockbanda számomra felületesebben ismert, de eme szerzeményüket már számtalanszor végighallgattam. Pörgős, fülbemászó, pozitív nóta, ami könnyedén jobb kedvre deríti az elszontyolodott lelket. Ütős riffek, és remekül megírt szöveg jellemzik a dalt.

 

19. Omen - Pokoli évek

A volt Pokolgép tagok által megalapított Omen zenekar az évek során a hazai heavy metal színtér megkerülhetetlen csapatává vált, persze nem is véletlenül, hiszen csak úgy ontották, és ontják még mindig magukból az emlékezetesebbnél emlékezetesebb nótákat. Gyakori témájuk a kisemberi kilátástalanság és a kiszámíthatatlan, rossz sors. Erről szól a Pokoli évek is Kalapács József narrációjával.

 

18. Zorall - Kedvencek temetője

Véletlenszerűen szaladtam bele néhány éve ebbe a dalba, de hát mi másra jó az internet, ha nem arra, hogy az ember bővítse zenei műveltségét. A Stephen King rémregénye nyomán megszületett Ramones dal magyar nyelvű feldolgozása energikus és nagyon szórakoztató.

 

17. Aurora - Múltak az évek

A könnyed punk-rock témákat játszó nagy öreg banda 2012-ben, Esszencia címen kiadott best of lemeze igazi kincs, jobbnál jobb dalok lelhetők fel rajta. Személyes kedvencem ez az ütős és fülbemászó track ami, mint oly sok Aurora dal, a rendszerváltozás előtti Magyarország hétköznapjairól szól, a kisember szemszögéből. 

 

16. Burnout - E.M.B.E.R.

A kitartóan feltörekvő, és valószínűleg nagy sikerek előtt álló, fiatal hard rock formáció nem véletlenül lép fel rendszeresen a legnagyobb bandák, a Depresszió és a Tankcsapda előtt. Rengeteg bennük az energia és a mondanivaló. Még elég kevés daluk van, de szinte mind remek. Ez pedig különösen:

 

15. Rózsaszín Pittbull - Hungaricumi

A vulgáris stílussal és önmagából kiforgatott, prosztó humorral operáló komlói punkbanda már kismilliószor kivágta a biztosítékot, és aki vevő erre az extrém, polgárpukkasztó görbetükörre, nyilván számos dalt eltudna képzelni a Hungaricumi helyére. Én mégis azért választottam ezt, mert kilóg a sorból. Jóval komolyabb hangvételben, másfajta, nagyon fanyar humorral énekel, mesél ugyanazokról a kemény és elszomorító dolgokról, amelyek máskor bazdmegolások és testnedvek útján manifesztálódnak.

 

14. Akela - Öldöklő angyal

Az egyik legegyedibb magyar metalzenekarról van szó, és természetesen tőlük is tucatjával lehetne beidézni a mesteribbnél mesteribb szerzeményeket. Én is nagyon sok számukat szeretem, ám ez a darab lenne az, ami a legközelebb jutott a szívemhez. Durva, mocskos, erőteljes, telis-tele világfájdalommal és bűnös élvezettel.

 

13. Depresszió - Jön a reggel

A zúzós thrash-vonulatot képviselő, évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zenekar, akiknek névválasztása talán világszinten is az egyik legrosszabb, hiszen a banda nótáit ismerők jól tudják, hogy mindenről szólnak, csak a depresszióról nem, sőt, pont annak ellenkezőjéről, pozitív gondolatokról, motiváló témákról, és őszinte érzelmekről énekelnek Halász Feriék. Egy lassúbb téma jutott be a toplistába:

 

12. Road - Ne mondd

A leginkább pozitív gondolatok és motiváló jelleggel bíró strófák miatt népszerű, a Tankcsapdáéhoz hasonló sikertörténetet kibontakoztató domoszlói zenekar legjobb nótájáról van szó. Sőt mi több, ritka eset, de most az én személyes véleményem nem tér el a közönség általános álláspontjától, ugyanis a koncerteken is erre a dalra indul be leginkább a tömeg. Nem is véletlenül.

 

11. Leander Rising - Győzelem nélkül

A decemberben közönségétől végleg elbúcsúzó formáció sajnos elég rövid életű volt (bár azóta már beindult az új, Leander Kills névre hallgató projekt), de az öt esztendő alatt is annyi kiváló track született, hogy meglehetősen nehéz volt kiválasztanom a kedvencemet. A Győzelem nélkül azért tudott kiemelkedni, mert pazar kontraszt formájában egyesül benne a világfájdalom és a feltétlen kitartás üzenete.

 

10. Ossian - Emberi dolgok

Való igaz, hogy az Ossian életművéből még bőven van mit pótolnom, ám ahhoz sem férhet kétség, hogy az Emberi dolgok című album névadó nótáját már ezerszer meg még egyszer meghallgattam az elmúlt néhány évben. Nemcsak hogy rendkívül dallamos és magával ragadó, de szövegében még azt az ijesztő valóságképet is tökéletesen sikerül megfogalmazni, amit tényleg úgy lehet a legjobban leírni, hogy emberi.

 

9. Omega - Babylon

Bevallom, hogy őket nem igazán szoktam hallgatni, már kifelé lógnak abból a tartományból, amit lefed a zenei ízlésem, viszont ez a nóta annyira telitalálat, hogy egyszerűen képtelen vagyok megunni. Újra és újra előkerül mert ütős riffek és borzasztóan jó gondolatok jellemzik.

 

8. Alvin és a mókusok - Nem elég

Tőlük egy egészen új, tavalyi darab került be, pedig ezúttal is volt miből válogatni. A Nem elég zsenialitása abban rejlik, hogy akár egyfajta összegzésként is fel lehet fogni. Négy percbe sikerült belesűríteni azt a sokrétű és őszinte gondolati világot, amit a zenekar megalakulása óta képvisel és prédikál. Remekül felépített, energikus, izgalmas track, és persze nem túl pozitív. Inkább melankolikus.

 

7. Edda - Álmodtam egy világot

Mostanra már meglehetősen kevés maradt az Edda Művek és Pataky Attila hitelességéből, ám ettől függetlenül nem lehet elvitatni a régi nagy dalok zsenialitását. Ez a track színtiszta gyönyörűség, tele mély érzelmekkel.

 

6. Dalriada - Téli ének

A magyar folk metal nemzetközi szinten is egyre népszerűbb képviselője ez a zenekar, amitől ezúttal egy régebbi darab kerül elő. Habár számos nagyszerű nótát szereztek már, engem mégis ez a lenyűgözően szomorú, és furcsa módon valahol mégis felemelő darab érint meg a legjobban.

 

5. Moby Dick - Zokog a lelkem

Magyarország legelső metal bandája sem hiányozhat a listáról. Gyönyörű szép és nagyon szomorú track a Zokog a lelkem, és minden másodperce annyira tökéletes és profi, hogy azt kár is ragozni. Az általában nyers thrash témákat tekerő csapat így körözi le mindössze hat percben a teljes magyar popnyáladzó színteret.

 

4. Junkies - Mese

Az biztos, hogy az egyszerűségében nagyszerű punk-rockot játszó zenekar legjobb albuma a Nihil, ám a Tabu című anyagon megjelent Mese című szám mégis toronyházként magasodik ki a csapat életművéből. Szokás szerint nyers, őszinte, és kemény, csak valamivel talán fülbemászóbb, mint általában a többi tétel.

 

3. Virrasztók - A halálra táncoltatott falu

A Barba Negrában november elején megtartott Folkfesten a Dalriada előtt lépett színpadra az egyelőre kevésbé ismert, de rengeteg potenciált magában rejtő, egyedi stílussal operáló banda. A halálra táncoltatott falu zseniális rémmesét prezentál megunhatatlan tálalásban. Ez a track csordultig van energiával és zeneileg, valamint énekileg is emlékezetes futamokkal szolgál.

 

2. Tankcsapda - Johnny a mocsokban

Velük kezdődött minden. Hogyha annak idején 13 évesen nem hallom meg véletlenszerűen a rádióban a Mennyország Tourist-ot, nem csupán zeneileg, de valószínűleg személyiségileg is egészen más irányba indulok el. Vagyis nálam a Tankcsapda komoly szocializációs tényező volt, és a mai napig az egyik kedvenc zenekarom. 14 évesen egy egész éven át szinte nem is hallgattam mást, sokáig kedvencem sem volt, annyira imádtam mindent, amit csinálnak. Aztán az évek alatt végül ez a nyers punktéma vált a favorittá.

 

1. Pokolgép - Éjféli harang

Kinek mi. Nekem ez. Ha magyar metalról van szó, szinte mindenkinek a máig kitartó, de mégsem eléggé népszerű (azért sokan szeretik) Pokolgép ugrik be, akiknek neve manapság nem cseng valami jól, de az biztos, hogy zenéjük örökzöld és megunhatatlan. Az Éjféli harang pedig a legnagyobb metalhimnusz lenne világszerte, hogyha történetesen nem magyarul, hanem angolul íródott volna. Viszont így legalább csak a miénk, bár az is igaz, hogy szívesen osztozkodnánk rajta.

 

Véleményezni és trollkodni kommentben lehet.

Címkék: top
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hardrocktank.blog.hu/api/trackback/id/tr668104894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán Sebestyén 2015.11.25. 00:29:24

hát ez szánalmas fiam. ülj le egyes. ne ebből akarj megélni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.25. 01:06:21

pokolgep meg a vilaghir
eleve sejpit az enekes

robinnyó 2015.11.25. 01:10:35

Eh...nem is a listával van a baj, bár én a Junkies kivételével már kinőttem ezekből a zenékből. Picsarészegen még egy Auróra is tud jó lenni. De hogy ennyi erőfeszítéssel kikerülni az index főoldalára, hát ettől rosszul vagyok. Kinek a kije vagy te, barátom?

we dont want arabs here..So what 2015.11.25. 04:21:38

Nagy ívben kerülöm a zenével foglalkozó cikkeket a zsindexen és máshol is az online világban.. Dilettáns faszok írnak többnyire akik akkor sem lennének képesek kottázni a boci boci tarkát ha egy dzsihádista fenyegetné őket lefejezéssel a frissen élezett fogas késsel..
Szóval én örültem ennek a cikknek. A bandák nagy részéről fogalmam sincs de találtam köztük egy két hallgathatót. Nem ebből fogsz megélni öcsém, ez igaz, de azért ne hagyd abba. Nekem kellemes perceket szerzett ez a poszt. Köszönöm.

Malac Passat 2015.11.25. 06:24:05

Ha a P.Mobil benne lenne a listában akkor még véletlenül sem kerülne az Indexre.Az a baj,hogy azt gondoljátok,hogy felejtünk.

Skorzeny 2015.11.25. 06:51:41

Az Éjféli Harang pont világhírű, ugyanis ez a Dokken Unchain The Night című számának a koppintása.:)
Tessék meghallgatni!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.11.25. 07:22:31

@Malac Passat: Igazad van én is a P.Mobilt hiányolom, ami kihagyhatatlan zenekar a magyar rock történelmében. (Pláne úgy, hogy az Edda és az Omega a listán szerepel, a maguk valljuk be vajaskenyér rockukkal)

Ezen kívül a listán van egy rakás amatőrnél is lejjebb lévő színvonalon zenélő banda, amit eddig sem tudtam, hogy kik ezzel nem is veszítettem semmit.

devilstrueface 2015.11.25. 07:31:29

eddig jól halad ez a bevezetőben írt cél felé :D

Ott van a bokorban szedjed összefele 2015.11.25. 07:38:10

Páran kicsit túl komolyan vették, hogy trollkodni idelent lehet. :)

toki6 2015.11.25. 08:33:05

Nem tudom feltűnt-e a sok barlanginak, hogy ez egy blog. A szerzőnek a saját blogjában hadd legyen már szabad arról és úgy írni ahogy ő akar. Nyilván mindenkinek máshogy állna össze ez a lista, és aki nem kíváncsi arra, hogy egy ilyen szubjektív lista mit tartalmaz, az minek kattint? Vagy ha már véleménye van belinkelhetné a saját listáját, vagy 1-2 kedvencét, aminek máris több értelme lenne, mert az értelmetlen fröcsögés helyett az ő kedvenceibe is belehallgathatnánk.
Pl.: az én listámról a sajnálatosan rövid életű, de annál ütősebb Necropsia sem hiányozna. '92-93 környékén a Tankcsapdával koncerteztek együtt. A PeCsában életem egyik legjobb bulija volt a két zenekar egymás után.
Nem a fő kedvencem, de a párizsi események kapcsán talán kicsit aktuális számuk a Próféta.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zqtavFvkJ-M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

2015.11.25. 11:45:59

Ahány ember, annyi 20-as lista lenne, aki ezen a listán hőbörög, az hülye. Mondom ezt úgy, hogy ezek közül talán 1 szám kerülne fel a listámra, illetve 3 olyan szám van még, amely ugyan nem kerülne fel, de attól a zenekartól valami más igen. A Virrasztókért külön pirospont, mert egy meglehetősen különleges zenét játszó zenekarról van szó, viszont a számot magát nem túlzottan szeretem.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.11.25. 12:15:18

volt egy shoggoth nevű együttes, az ő albumaikat nem tudjátok hol lehetne letölteni?
süti beállítások módosítása